Programma

Een Dark Sky Wadden Event is een waardevolle aanvulling op uw verblijf op de Waddeneilanden. Geniet van de Melkweg op de donkerste plek van Nederland, met uitleg door een professioneel sterrenkundige.

 • Uitleg over de baan van zon, maan, sterren en planeten langs de hemel.
 • Namen van de helderste sterren en hun afstand, grootte en kleur.
 • Toelichting bij de bekendste sterrenbeelden en hoe deze gebruikt kunnen worden voor het bepalen van je positie.
 • De plaats van ons zonnestelsel binnen ons eigen sterrenstelsel.
 • Toelichting bij het gebruik van sterrenkaarten en apps.
 • Bij voldoende helder weer is er tevens de mogelijkheid door een geavanceerde telescoop waar te nemen. Hiermee zijn bijvoorbeeld de manen van Jupiter, de ring van Saturnus en nog vele andere objecten te zien, waaronder sterrenstelsels buiten ons eigen Melkwegstelsel.
 • En vooral genieten van de Melkweg!
 • Als de maan ‘s avonds zichtbaar is kan de Melkweg wat minder goed waargenomen worden. Dan wordt een mooi alternatief geboden: het waarnemen van de bergen en kraters op de maan door een telescoop.

Een waarnemingsavond duurt 1,5 uur en is geschikt voor alle leeftijden. De complexiteit van de sterrenhemel wordt op een eenvoudige manier uitgelegd. Na de telescoopwaarneming maken we een korte wandeling om vervolgens vanuit de duinen de sterrenhemel optimaal te kunnen bewonderen.

Graag 10 minuten voor aanvang aanwezig zijn. Tarieven: volwassenen € 16,50 per persoon, kinderen en jongeren t/m 17 jaar € 10 per persoon.

Om 16.00 uur wordt op basis van de weersverwachting voor die avond bepaald of de waarnemingsavond doorgaat. U krijgt hierover een e-mail (of een WhatsApp bericht als u bij uw boeking een mobiel nummer hebt ingevuld). De waarnemingsavond gaat niet door als om 16.00 uur de verwachting is dat het geheel bewolkt zal zijn, of bij weercode oranje of rood. In overleg wordt dan een alternatieve datum voorgesteld. Mocht er geen alternatieve datum gevonden worden, dan krijgt u het volledige bedrag van de boeking retour. Wijzigen of annuleren van een boeking op verzoek van de deelnemer kan tot 48 uur voor aanvang van de activiteit door een bericht te sturen naar info@darkskywaddenevents.nl.

Meer informatie over Dark Sky Parks is te vinden op de website van de International Dark-Sky Association. Nederland heeft op dit moment twee officiële Dark Sky Parks, beiden in het Waddengebied: De Boschplaat, Terschelling en Nationaal Park Lauwersmeer. Het oostelijk deel van Terschelling is de donkerste plek van Nederland.

28 thoughts on “Programma

 1. Met een groep vriendinnen hebben wij de waarnemingsavond van Herbert op Ameland bijgewoond. Het was heel bijzonder! We hebben een paar hele heldere momenten van de gedeeltelijke maansverduistering gezien, ook met de telescoop. Herbert kon heel goed en leuk vertellen over wat we zagen en al onze vragen beantwoorden. De plek op Ameland was ook prachtig, een heel mooie donkere duin 🙂 Dank Herbert voor de bijzondere avond!

  1. Bedankt voor jullie deelname aan de waarnemingsavond tijdens de Nacht van de Nacht. Mooi dat we nog even de gedeeltelijke maansverduistering konden waarnemen!

 2. Dinsdag 15 augustus jl. hadden ik en mijn dochter van 17 jaar de waarnemingsavond van Herbert bij de duinen tegen de Boschplaat. Dit was een adembenemende ervaring. Eerst legde Herbert vol enthousiasme de draaiing van de aarde en de maan ten opzichte van de zon uit met diverse objecten (aardbol en twee ballen) en hoe we als aarde verhouden in het Melkwegstelsel en het heelal. In de schemering van Terschelling kwamen al snel heel veel oplichtende sterren en drie daarvan, die samen de zomerdriehoek vormen, waren van belang om later in de avond de Melkweg goed te kunnen waarnemen. Met een geweldige mooie uitleg, vol passie heeft Herbert ons meegenomen in zijn wereld van Sterrenkunde. We fietsten met een big smile weer terug naar ons vakantieadres.
  We vinden dat we heel veel geluk hebben gehad met deze prachtige avond: helder zicht, geweldig weer, prachtige locatie, goede uitleg en dat we uiteindelijk werden uitgenodigd voor deze avond, want we stonden op de wachtlijst… een beetje geluk stond geschreven in de sterren😍

  1. Bedankt Rian voor deze mooie review! Mooi om te lezen dat jullie met een big smile weer terug gingen. Het was inderdaad een geweldig mooie heldere nacht!

 3. 12 augustus gingen mijn zoon en ik vol spanning mee met Herbert in de hoop de Perseiden te zien! Na duidelijke en enthousiaste uitleg van Herbert over de manen, sterren, planeten en het heelal, werd ‘t steeds helderder en ja hoor super veel vallende sterren gezien! Door de uitleg en kennis van Herbert heeft hij ons meer kunnen laten zien en was t nog interessanter dit mee te maken! dank je Herbert!

  1. Graag gedaan! Het was inderdaad een schitterende meteorennacht!

 4. Herbert heeft voor ons een erg leuke en leerzame avond georganiseerd. De sterrenhemel was echt prachtig en het was erg fijn dat je vragen kon stellen als deze in je op kwamen. Zeker een aanrader!!

  1. Bedankt voor jullie enthousiasme. Jullie hadden de tot nu toe helderste waarnemingsavond van deze zomer!

 5. Hartelijk dank voor de ontzettend leuke avond.
  Dank voor je duidelijke uitleg en mooie antwoorden op zeer diverse vragen. Mochten we weer in de gelegenheid zijn gaan we graag nog een keer mee.
  Vriendelijke groet,
  Niels

  1. Leuk dat jullie als trouwe kampeerders van de prachtige dark sky camping SBB Hoorn er ook bij waren!

 6. Het geven van een waarnemingsavond als verjaardagscadeau was zeker een goed idee. Mijn zusje en ik hebben vol verwondering gekeken naar het sterrenstelsel. Het enthousiasme van Herbert werkt aanstekelijk en maakt de tour extra leuk. Ook als eilander is het een aanrader, aangezien je het eiland weer op een andere manier leert kennen. Ontzettend bedankt voor de leerzame & plezierige avond en graag tot ziens!

  1. Leuk hoor een waarnemingsavond als verjaardagscadeau. En wat wonen jullie op een schitterend eiland!

 7. Tijdens de meteoorregen van de Perseïden op 12 augustus hebben wij een waarnemingsavond met Herbert gedaan. Het was een superleuke avond, leerzaam en kregen veel uitleg over ons sterrenstelsel. Ik raad iedereen de waarnemingsavond aan. Herbert bedankt voor de leuke avond en de mooie foto waarop de vallende ster bij het steelpannetje goed te zien is.
  Wij hebben genoten en wensen je veel succes in de toekomst. Groeten Martijn en Suzanne

  1. Ja was mooi dat we een aantal heldere Perseiden konden zien met mooi nalichtend spoor. En leuk dat jullie zo goed voorbereid waren met die ligstoelen!

 8. Herbert vertelt leuk en enthousiast, ook voor kinderen, en beantwoordde met veel geduld alle vragen van onze 10-en 13-jarige zoons. Magisch om weer eens te beseffen hoe groot het heelal eigenlijk is. Met veel plezier hebben we de meteorietenregen en de Zomerdriehoek bekeken. “De leukste avond van de vakantie!” was het oordeel van mijn zoons ( die natuurlijk ook heel laat mochten opblijven 😉

  1. Geweldig om te horen dat je zoons het de leukste avond van de vakantie vonden! Veel plezier nog met de draaibare sterrenkaart!

 9. We hebben een geweldige Waarnemingsavond op Terschelling gehad! De sterren spreken voor zich, maar het enthousiasme en de kennis van Herbert maken het uitje nog een stuk interessanter. Van duidelijke uitleg voor iedereen tot persoonlijke vragen. Enorme aanrader, en bedankt Herbert!

  1. Bedankt voor je review. Wat was het een schitterende nacht om de Perseiden meteoren te kunnen waarnemen!

 10. Voor ons bezoek aan Terschelling zag ik tot mijn spijt dat alle waarnemingsavonden al volgeboekt waren maar aanmelden voor de wachtlijst was niet zonder succes :)! Herbert had voor de jongere deelnemers een aantal ballen meegenomen om onder andere de draaiing van de sterrenhemel uit te leggen, we hebben ook spot de eerste ster gespeeld en een aantal sterren met de telescoop hebben bekeken waaronder een dubbelster. Ik heb er weer een aantal herkenningspunten/sterren bijgeleerd. Maar de kers op de taart was toch wel het zien van de melkweg in Nederland. Herberts kennis en enthousiasme hebben mijn liefde voor de sterrenhemel zeker weer aangewakkerd, kan het iedereen aanraden om een avond met Herbert mee te gaan!

  1. Mooi om te horen dat de ballen die ik deze zomer van m’n zoon mag lenen het goed doen om de complexe beweging van zon, maan en sterren uit te leggen.

 11. Herbert zorgde met zijn kennis, enthousiasme en passie voor sterrenkunde voor een leuke combinatie van theorie en praktijk. Mijn moeder en ik zijn een onvergetelijke ervaring en veel
  kennis rijker!

  1. Bedankt voor je enthousiasme! Mooi dat je met verwondering door de telescoop keek naar de sterrenhoop Messier 39 op 1000 lichtjaar van de aarde. En wat was het een heldere avond, waarbij we naast de prachtige Melkweg al aardig wat Perseiden meteoren konden waarnemen!

 12. Fantastisch avond gehad met Herbert. Genoten van zijn kennis en enthousiasme voor de sterrenhemel. Met diep ontzag gekeken naar de melkweg. Mooie ervaring!!
  Miriam en Frits Rijnders

  1. Bedankt voor jullie review. Ik kijk ook elke keer weer met verwondering naar de sterrenhemel. En dan te beseffen dat er meer sterren zijn in het heelal dan zandkorrels op aarde!

 13. Een erg leuk uitje voor tijdens je vakantie op Terschelling. Herbert heeft erg veel kennis van en passie voor sterrenkunde en weet dit goed over te brengen. Wij hebben ervan genoten. Fijn dat we nog een tweede keer konden afspreken aangezien het de eerste keer toch te bewolkt werd. We gaan graag nog een keer terug in het najaar om vanaf het Dark Sky park naar de melkweg te kunnen kijken, die hebben we nu helaas gemist.
  Bedankt!

  1. Bedankt voor je review. Het was een gezellige en enthousiaste groep. Graag tot een volgende keer!

 14. Mijn zoon van 7 en ik vonden het een prachtige ervaring om door de telescoop de maan te bekijken en sterren te zien. Herbert vertelde veel interessante dingen en inspireerde ons om ons nog verder in het sterrenstelsel te verdiepen en nog eens terug te gaan naar de Boschplaat om sterren te kijken bij helderer weer. Mijn zoon is heel blij met de planisfeer van Terschelling. Als we weer op Terschelling zijn hopen we dat dit dan weer wordt aangeboden.

  1. Bedankt voor je review. Het enthousiasme van kinderen voor sterrenkunde is heel waardevol. Graag tot een volgende keer en veel plezier met de Terschellinger planisfeer!

Leave a Reply